Bewoners

Centraal Wonen Delft bestaat ongeveer 100 bewoners, die in dertien woongroepen wonen. De bewoners zijn van alle leeftijden, van peuter tot gepensioneerd. De meesten zijn werkend, een enkeling studeert. De grootste overeenkomst tussen de bewoners is dat ze gezellig samen willen wonen met andere mensen.

Elke woongroep heeft z’n eigen karakter. Er zijn groepen met veel jonge vrijgezellen, groepen met stelletjes en gemengde groepen met jong en oud. In een enkele groep lopen kinderen rond.

Woonruimte

De woonruimte in CW Delft is flexibel opgezet. Je kunt één, twee of drie kamers huren. De kamercombinaties wisselen ook regelmatig. Het vertrek van een bewoner kan er toe leiden dat andere bewoners doorverhuizen of een kamer erbij nemen.

In totaal kent CW 173 kamers, die in zo’n 90 combinaties verhuurd worden. De kamers vallen uiteen in drie soorten: kamers van zo’n 25 tot 35 m2 met een eigen keukenblokje (‘woonkamers’), kamers van zo’n 17 m2 (‘vlakjes’) en dakkamertjes met een schuine wand een een bruikbaar oppervlakte van zo’n 12 m2 (‘dakjes’). De kamers van 17 m2 komen het meest voor. De meest gebruikelijke combinaties zijn alleen een woonkamer, twee vlakjes, of een woonkamer en een vlakje/dakje.

Huur- en servicekosten

Geen woning is hetzelfde, daarom is ook de huur voor bijna iedere bewoner anders. In onderstaande tabel is voor de meest voorkomende combinaties aangegeven wat zo ongeveer de huur is (per 1 juli 2011):

 een vlakje  € 180 – € 200
 een woonkamer  € 260 – € 380
 twee vlakjes  € 370 – € 390
 een woonkamer en een vlakje of dakje  vanaf € 410

Naast deze kale huur betaal je ook servicekosten. Centraal Wonen regelt de servicekosten  zelf, dit wordt jaarlijks vastgesteld tijdens de ALV. Het voorschot betaal je gelijk met de huur aan onze verhuurder, na afloop van het jaar krijg je van Centraal Wonen een afrekening. Het servicekostenvoorschot is voor 2022 € 191 per persoon per maand. Hier zit heel veel in:

  • gas (voor verwarming wordt je deels afgerekend op je eigen verbruik)
  • elektriciteit
  • water
  • heffingen van gemeente en waterschap (afvalstoffenheffing, rioolrecht, verontreinigingsrechten)
  • glasverzekering
  • kosten voor verenigingsactiviteiten

Het voorschot is aan de hoge kant, zodat de meeste bewoners geld terug krijgen. In 2020 kregen bewoners gemiddeld € 350 terug.

De woningen van CW Delft zijn aangewezen voor huursubsidie. Dit kan een forse verlaging van je woonlasten betekenen. Lees meer op  http://www.toeslagen.nl/reken/toeslagen/hoeveel.html

Woongroepen

CW Delft is opgedeeld in vier clusters met twee tot vier woonroepen. Elk cluster heeft zijn eigen gebouw met een tuin, fietsenberging, wasruimte en andere gemeenschappelijke ruimtes.

Elke woongroep bestaat uit 6 tot 8 bewoners die een (woon)keuken delen.

Samen eten is belangrijk in veel groepen. Meestal wordt er gewerkt met een inschrijflijst voor het koken en eten. Groepen waar niet zoveel samen wordt gegeten hebben soms een vaste dag waarop iedereen probeert mee te eten.

Wat er verder samen gebeurt verschilt nogal per groep: spelletjes spelen, kampvuur stoken, wijn drinken, film kijken, terrasje pakken, klussen, huisweekend naar de Ardennen, Sinterklaas, kerstdiner enz.

Meedoen is nooit een verplichting behalve je schoonmaakbeurt.

Ligging

Centraal Wonen Delft ligt in Delft Zuid, aan de Fuutlaan en Kraanvogelstraat, midden in de wijk Tanthof-Oost. Tanthof-Oost is een groene jaren zeventig/tachtig wijk, met een eigen buurtwinkelcentrum op twee minuten afstand van Centraal Wonen. Het centrum van Delft is tien minuten fietsen. Ons complex ligt drie minuten lopen van het Abtwoudse Bos, een groot park tussen Delft en Schiedam. Hier kun je heerlijk wandelen, hardlopen, fietsen en schaatsen.

Centraal Wonen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. NS Station Delft Campus ligt op ruim vijftien minuten lopen (of vijf minuten fietsen). Er is ook een bushalte voor de deur (Station Fuutlaan, bedient door bus 64).

Ontstaan

Centraal Wonen is ontstaan begin jaren zeventig. Er was behoefte aan een vorm van wonen waarin gezinnen niet geïsoleerd op zichzelf wonen. In de ca 75 Centraal Wonen projecten die sindsdien in Nederland zijn opgezet delen groepen bewoners gemeenschappelijke voorzieningen, maar hebben wel hun eigen (kleine) wooneenheden.

Het project in Delft is gebouwd in 1981 in samenwerking tussen een groep toekomstige bewoners en een woningbouwcorporatie.

Centraal Wonen groeit met de tijd mee. In CW Delft is het accent verschoven van gezinnen naar individuele bewoners. De jaren ’70 idealen hebben bij de meeste bewoners plaatsgemaakt voor de wens tot ongecompliceerde gezelligheid. Inmiddels komen er weer steeds meer (jonge) gezinnen in CW Delft wonen.